Barion Pixel
Új adónem 2024. adóévtől a globális minimumadó
Hírek, érdekességek

Új adónem 2024. adóévtől a globális minimumadó

számvitel új adónem globális minimumadó
2024-02-15

Kiket érint biztosan a kiegészítő adókötelezettség?

Hazánkban 2023. november 30-án került kihirdetésre az a jogszabály, nevezetesen a 2023. évi LXXXIV. törvény a globális minimum-adószintet biztosító kiegészítő adókról és ezzel összefüggésben egyes adótörvények módosításáról, amely a globális minimum-adószint biztosításáról szóló 2022/2523 (2022. december 14.) Tanácsi (EU) irányelv implementálása a hazai jogba.

Mely vállalkozások lesznek alanyai ennek az adónemnek?

A globális minimum-adószintet biztosító kiegészítő adókötelezettség alanya a Magyarországon illetőséggel rendelkező csoporttag, amely olyan multinacionális vállalatcsoport vagy nagyméretű belföldi vállalatcsoport tagja, amelynek a végső anyavállalat összevont (konszolidált) pénzügyi beszámolója szerinti éves bevétele – a kizárt szervezet bevételét is figyelembe véve – az adóévet közvetlenül megelőző négy adóév közül legalább kettőben eléri vagy meghaladja a 750 000 000 eurót. Mindezt azt jelenti, hogy azon magyarországi leányvállalatoknak, amelyek valamely multinacionális vállalat csoport tagjai és eddig a CbCR jelentéssel kapcsolatban legalább bejelentési kötelezettségük volt a NAV felé, biztosan foglalkozniuk kell a globális minimumadó hazai szabályaival is. A multinacionális vállalatcsoportok tagjain túl érinteni fogja az adókötelezettség azokat a kizárólag hazai vállalatokból álló cégcsoportokat is, amelyek konszolidált bevétele az említett időszakban eléri vagy meghaladja a 750 000 000 eurót. A bevételi értékhatárt az Európai Központi Bank adóévet megelőző naptári év december hónapjára vonatkozó átlag-devizaárfolyamának alapulvételével kell átszámítani a megfelelő devizanemre (pl. forintra).

Mikor keletkezhet kiegészítő adófizetési kötelezettsége Magyarországon az adóalanyoknak?

Nagyon leegyszerűsítve akkor, ha a magyar csoporttagok tényleges (effektív) jövedelemadójának mértéke kisebb mint 15 %. Ebben az esetben az effektív adómérték és a 15 % közötti különbség összegében fog kiegészítő adófizetési kötelezettsége keletkezni az adóalanynak. A tényleges adómértékbe, azaz az úgynevezett lefedett adóba, azonban nem csak társasági adót, hanem például a helyi iparűzési adót, az innovációs járulékot és az energiaellátók különadóját is be kell számítani.

Köszönhetően annak, hogy globális szinten érvényesülő adókötelezettségről van szó, a teljesítésére vonatkozó szabályok igen bonyolultak, cikkünk célja csak a figyelem felkeltés.

Ha érintett a témában, és a jogszabály minél mélyebb megismerése ill. annak megfelelő gyakorlati alkalmazása szükséges lesz a mindennapi munkájában, ajánljuk figyelmébe előadásainkat! Vegyen részt a Sugár Moziban a Pénzügyminisztérium részéről felkért szakértő halasztott adó számviteli elszámolásáról szóló előadásán, vagy hallgassa meg a Globális minimumadó című előadást ! https://saldokurzus.hu/oktatas/globalis-minimumado-adozasi-es-szamviteli-szempontbol/1525

Keresi a következő képzését?
Iratkozzon fel hírlevelünkre!