Barion Pixel
Szakirányú oktatáshoz kapcsolódó szocho kedvezmény
Aktualitások

Szakirányú oktatáshoz kapcsolódó szocho kedvezmény

adókedvezmény szakképzés
2023-09-01

A szakirányú oktatáshoz kapcsolódóan elszámolható havi adókedvezmény összegét a Szocho tv. 17/A. § (1) bekezdésének a) pontjának előírása alapján kell kiszámítani.

  1. július 31-ig az adókedvezmény egy munkanapra elszámolható összegénél nem volt jelentősége annak, hogy az adott munkanapon mennyi volt a duális képzőhelyen töltendő szakirányú oktatás óráinak a száma. Ebből következett, hogy egy munkanapra ugyanannyi adókedvezményt lehetett érvényesíteni abban az esetben is, ha napi 8 (18 éven aluliak esetében napi 7) órát dolgozott a szakmát tanuló magánszemély, illetve akkor is, ha ennél kevesebbet. Az egy munkanapra jutó adókedvezményt azokra a munkanapokra lehetett érvényesíteni, amelyekre a képzésben résztvevő személy munkabérre jogosult volt, kivéve azokat a napokat, amikor az oktatásra a szakképző intézményben került sor. Ebből a szabályból adódóan azokra a munkanapokra is el lehetett számolni az adókedvezményt, amikor sem a duális képzőhelyen, sem a szakképző intézményben nem kellett oktatáson részt venni (ezek az ún. 0 órás munkanapok), mert a munkabér ezekre a munkanapokra megillette a tanulót/képzésben résztvevő személyt.

  2. augusztus 1-től az adókedvezmény csak ténylegesen a duális képzőhelyen töltött napokra, a szabadságos napokra, illetve a betegszabadsággal érintett duális képzőhelyi napokra számolható el, az ún. 0 órás munkanapokra adókedvezmény már nem érvényesíthető. Ezen kívül jelentősége van annak is, hogy az adott képzőhelyi napon hány órát kell (kellene) a tanulónak/képzésben résztvevőnek dolgoznia, mert az adott munkanapra érvényesíthető szocho kedvezmény a szakirányú oktatás óraszámának a teljes napi munkaidőhöz (ami napi 8 óra, 18 éven aluliak esetében pedig napi 7 óra) viszonyított aránya alapján számolható el.

Keresi a következő képzését?
Iratkozzon fel hírlevelünkre!